Rubriky
Akce Běžná činnost

Jak se zabalit na výpravu?

Jaké máme druhy výprav?

Přes rok máme v našem oddíle tři typy výprav – jednodenní, dvoudenní a třídenní s přespáním – na celý víkend.

Výpravy bývají buď společné pro celý oddíl (označení „pro všechny Šotky“) nebo dělené. Mohou být buď rozdělené na výpravy pro světlušky (mladší holky cca do šesté třídy) a skautky (šestá třída a výš). Další možnost může být, že je výprava jen pro jednu družinu, tzv. výprava družinová (tzn. výprava pro družinu Myšek, které se schází v úterý, výprava pro družinu Veverek, které se schází ve čtvrtek nebo výprava pro družinu Lasiček, které se schází ve středu).

Do čeho dceru zabalit?

Na jednodenní výpravu stačí běžný batůžek, který dcera nosí na výlety. Esenciální je, aby se do něj vlezla lahev dostatečného objemu pití na celý den (většinou jezdíme do přírody, kde nelze vodu dopustit), svačina a pláštěnka – plus další věci, které vždy píšeme v informátoru.

Na vícedenní výpravy je pak třeba pořídit batoh větší – takový, do kterého se vleze i oblečení, spacák a karimatka. Přes zimu jezdíme výlučně na skautské základny, kde je normálně tekoucí voda a vytápění. Jak taková skautská základna může vypadat můžete zjistit např. na tomto odkazu: http://chatajustyna.cz/domu/popis-chaty/ – proto s sebou stačí lahev, kterou si dcera bude moci doplňovat vodou, šťávou nebo čajem a není třeba s sebou mít spacák do polárních podmínek.

Co se týče volby velkého batohu, tak se u malých dětí potýkáme s tradičním problémem – velikost dítěte vs velikost spacáku a karimatky. Z mého pohledu je důležitější, aby batoh pasoval na záda a případně na něj např. karimatku nebo spacák externě přivázat/jinak připevnit, než mít nepadnoucí batoh, kam se vše vleze dovnitř. Když totiž dcera s batohem jde, tak je nejdůležitější, aby jí nijak při chůzi nepřekážel a záda jí seděla.

Pro představu – přikládám odkaz na batohy Husky. Nejsou však nejlevnější a určitě pro začátek stačí nějaká levnější varianta. https://www.huskycz.cz/ranger-38-52-l-basalt .

Jednotlivé části vybavení

Spacák

Volba je na Vás. Za mě bych opět doporučila Husky, protože mají rostoucí spacáky – např. tento https://www.huskycz.cz/spacaky-detske-kids-magic-12-c-zelena . (poznámka pod čarou: Jelikož jsem nevyrostla, mám přesně tento doteď a je super i po víc jak deseti letech! 🙂 ) Všeobecně se doporučuje dítěti nedávat spacák dospělácký, protože tím, že je spacák stejně dlouhý jako dítě, tak ideálně hřeje – čím větší nepoměr spacáku a dítěte, tím je v něm větší zima.

Karimatka

Určitě stačí obyčejná karimatka za pár korun odkudkoliv – např. tato https://www.huskycz.cz/yate-jednovrstva-8-seda . Výběr karimatky je spíše záležitostí komfortu – čím tlustší, tím pohodlnější! 🙂

Hrníček, lžička a ešus

Hrníček ideálně plastový, protože keramický by se mohl v batohu rozbít. Dále nedoporučujeme termohrnky, neb v něm čajík při snídani chládne téměř do oběda 🙂 Lžičku vezměte nějakou starší z domu, která Vám případně nebude chybět v jídelním setu, neb je lžička nejčastější věcí, kterou dítě na výpravě ztratí. Ešus ideálně trojdílný – menší, větší a víčko. Pro představu odkaz zde: https://www.sportisimo.cz/crossroad/prima-3/153159/?varianta=919287&gclid=CjwKCAjw2P-KBhByEiwADBYWCjoPjopQKEYvvy3sL0QEIE04Nlm3UJroKFkWAbmz0T2bjF1QAMvieBoCcTsQAvD_BwE .

Výbava jednotlivce

a) Šátek – ideálně trojcípý bavlněný, např. tento https://www.junshop.cz/satek-western-cerny.html?listtype=searchfulltext&searchparamfull=šátek . Je důležité, aby to nebyl nějaký šifonový, který už k zimnímu kostýmku nevynosíte – neb ty se na hry opravdu nehodí.

b) Uzlovačka – kus provázku dlouhý 1,5 metru, šířka taková, aby se na něm dobře vázal uzel. Za mě ideálně zajet do Hornbachu, odkaz zde: https://www.hornbach.cz/shop/Lano-PPV-s-dusi-6mm-krzberk-pevnost-100-kg/4224911/artikl.html .

c) Deník a tužka – jakýkoliv sešit a tužka, kam si dcera bude moci psát věci při hrách nebo v něm luštit šifry.

d) KPZ – krabička poslední záchrany. Tu vozíme proto, že jsme skauti a měli bychom být vždy připraveni! Složení je na každé majitelce KPZ, podle toho, co si myslí, že by se jí mohlo hodit. Ovšem takovým základem je
– kousek nitě, jehla a co nejvíc univerzální knoflík(y)
– pár sirek a škrtátko
– spínací špendlíky
– provázek
– mini svíčka
– náplast
– lístek s adresou a důležitými telefonními a tísňovými čísly
…no a všechno tohle vzít a poskládat to do co nejmenší pevné krabičky, např. od nějakých bonbónů nebo sypaného čaje. Lze použít i malou svačinkovou krabičku, kterou koupíte v každých kuchyňských potřebách.

Takhle to za mě úplně stačí. Pro inspiraci však zasílám odkaz na KPZ, která se dá koupit a je toho v ní o dost více – za mě však nic takového není třeba. https://www.junshop.cz/kpz-krabicka-posledni-zachrany.html

Baterka

Určitě čelovka! V 99% případů je používáme při hrách, kdy držet baterku v ruce opravdu zavazí. Nejkvalitnější bývají čelovky značky Petzl, ale pro začátek určitě postačí nějaká levnější varianta. Hlavně dát nabité baterky, aby v půlce výpravy nepřestala svítit!
https://www.huskycz.cz/celovky-petzltikkina-modra?gclid=CjwKCAjw2P-KBhByEiwADBYWCk-fCxbHUkzEXowojPlb-zuiIfRU2HtTYjtmvJ8VHc0IUatKWXZZXBoCFiYQAvD_BwE

Hygiena

Zpravidla se na vícedenních výpravách nekoupeme, takže stačí kartáček a pasta, případně něco dalšího co dcera denně používá. Určitě se hodí mini ručník na osušení např. obličeje po opláchnutí.

Buchta na dvě snídaně

Tento pokyn znamená, že s sebou má dcera mít množství buchty, které sama na snídani sní. Takto to přiveze každý, pak dáme buchty dohromady a každý si dá ráno takovou, na jakou má chuť. Určitě nic nemusíte péct – závin nebo dukátky z obchodu úplně postačí.

Oblečení

Volbu oblečení vždy závisí na ročním období – nemusíte kupovat žádné maskáčové ani podobné turistické vybavení. Důležité je, aby bylo dostatečně teplé, mohlo se zašpinit a bylo ho dost, ale zase ne moc, aby se vešlo do batohu. Zpravidla by dcera měla mít oblečení na cestu a chození ven (většinou jedny pevnější kalhoty na ven, bunda a triko), oblečení dovnitř do chaty (nějaké tepláčky/legíny a tričko) a oblečení na spaní (tedy pyžamo), plus samozřejmě ponožky a spodní prádlo. V zimě se pak neztratí šála, čepice, rukavice a teplé ponožky. Věřím však, že Vám volba oblečení nebude dělat problém. Na co však apelujeme je pevná obuv – na výpravách hodně chodíme a hrajeme hry, proto Vás žádáme o pevnou obuv! Ideálně nějaké outdoorové boty. Zvrtnuté kotníky z botasek z tržnice bychom řešily nerady!

Obchody a eshopy

Určitě bude fajn, když pro začátek zamíříte do Decathlonu nebo Sportisima, kde najdete mnoho outdoorového vybavení.

Co se týče skautských věcí, máme dva eshopy:

https://www.junshop.cz – vše, co tento obchod vydělá, jde do naší národní organizace Junák – český skaut. Nákupem přes něj nás tedy podporujete. Zde nalezenete zejména skautské vybavení.

https://www.obchod.skaut.cz – zde naleznete hezké skautské věci navíc, např. trička nebo přívěsky se skautskou tematikou.

Skautský kroj

Skautský kroj není třeba dceři kupovat dokud nepojede na tábor. Vždy před táborem děláme hromadnou objednávku.

Zapsala Alča

Závěr

Pokud byste měli ještě nějaké dotazy, neváhejte se obrátit na vedoucí oddílu Draski – buď emailem nebo telefonicky.